A fi sau a nu fi... Facebook


Ne puneam întrebări. De cele mai multe ori, atunci când eram singuri cu noi acasă, şi accidental, atunci când ne aflam în public. Fiecare avea cel puţin o problemă nerezolvată care aştepta cuminte un răspuns ce avea să clarifice situaţia. Evident, ne vedeam de vieţile noastre fără să-i deranjăm prea mult pe cei din jurul nostru. Era un fel de-a fi. 

Dacă citeşti, atunci eşti tocilar, dacă nu citeşti, eşti dobitoc precum toţi ceilalţi; dacă ştii prea multe lucruri, înseamnă că sigur ai pile, dacă nu ştii mai nimic, înseamnă că nu vrei să divulgi ceea ce ştii déjà,  şi aşa mai departe.  În acest sens, informaţia corectă în ceea ce priveşte un amănunt, devine o armă, o unealtă şi în acelaşi timp o reală comoară. Undeva printre fapte, mereu a existat o luptă invizibilă, pe viaţă şi pe moarte – în care se puteau identifica un vânător şi o victimă.

Se găsesc astfel în tot acest univers  teatral, oameni care vor să ştie când este castingul X, unde se desfăşoară repetiţia Y, pe cine trebuie să distribuie pentru a fi văzut bine sau pur şi simplu data la care e în regulă să fie demarat un proiect. Nimeni nu recunoaşte acest lucru, deşi el există. Asemenea întrebări nu se spun cu voce tare; esenţial este să se caute răspunsul corect, să fie descoperit.  (Devine cred clar faptul că unii descoperă  mult fără a se chinui prea tare.)  Din când în când, această căutare oarbă nu este însă în zadar. 

După un timp, a venit şi ziua în care răspunsurile nu mai trebuiau să fie căutate. Cred că totul a pornit de la ideea că într-un spaţiu virtual, cineva poate fi oricine îşi doreşte – fapt care e clar că naşte milioane de identităţi. Completăm prin posibilitatea de a promova aproape orice fără ca acţiunile să fie privite drept un mesaj de tip spam, ci mai mult precum activitatea recentă a persoanei în cauză  (cu excepţiile care intră în calcul uneori).  La toate acestea se mai adaugă o serie de  elemente picante şi reţeta popularităţii este completă.  După caz, unele persoane se debarasează virtual de toate evenimentele şi faptele ce-i compun viaţa;  fapte care nu sunt neapărat de fiecare dată reale.
  
Doamnelor şi domnilor, vă prezentăm Facebook – locul în care răspunsurile vin la tine fără să mai fie nevoie să pui întrebări.  Aici, trebuie să spargi un singur cod : „cu cine să fii prieten?”.  În spatele oricărei postări se poate afla un producător, regizor, actor, scenarist, tot ce vrei tu... Restul vine de la sine, pentru că informaţia pe care o deţii, deja a fost postată pe wall-ul cuiva.. Vânătoare plăcută!

5 comentarii:

  1. Desi stau non stop pe facebooktot mi se pare o prostie, prefer sa-l las deschis si sa ies afara in parc sau undeva sa ma relaxez

    RăspundețiȘtergere
  2. in ultima vreme am inceput sa iau in considerare serios inchiderea facebookului. mult timp irosit si, asa cum ai zis si tu, oamenii pot sa afle lucruri despre tine foarte usor sau sa-si contureze niste prejudecati

    RăspundețiȘtergere