Treceți la conținutul principal

admiterea la unatc din experienţa unui respins

E greu. Greu de tot. 

Nu din cauza probelor. Pentru ce înseamnă regia de teatru, admiterea asta e de fapt floare la ureche. Ai 17 piese de citit, unele de ştiut ca pe Tatăl nostru şi altele doar de avut habar. Ai trei probe: oral, scris, practic. Voi face referire doar la prima probă unde trebuie să prezinţi trei poveşti (după o poză, un anunţ şi pe baza unor date din textele din categoria “tatăl nostru”). Nimic mai simplu...


E greu. Greu de tot, pentru că te arunci într-o luptă în care adversarii nu sunt nici mai buni, nici mai slabi. Un meci de fotbal, un război sau un joc de strategie îţi oferă tot timpul doi adversari în care unul e mai bun decât altul, între care concurenţa există iar victoria e stabilită după nişte criterii. Golurile sunt goluri, teritoriile sunt teritorii iar vieţile şi punctele rămase sunt dovada învingătorului. Aici nu e concurenţă. E o luptă în care de fapt nu se întâmplă nimic. Problema devine, deci, a ta.

Întrebările frecvente înainte de a intra [în examen] sunt ”Ce să zic dacă mă întreabă asta?”, “oare să spun că îmi place regizorul x?”, “ce piese am văzut şi despre care e mai bine să vorbesc?”.


Cum e mai bine să te comporţi? Să fii timid ca să eviţi orice iz de aroganţă? Sau să fii arogant ca să nu fii prea timid... pentru că timiditatea nu e un atu în meseria asta? Să laşi emoţiile să iasă prin cămaşa transpirată, prin ochii tulburaţi sau prin jocul continuu al degetelor sau să ţi le stăpâneşti ca să fii sigur pe tine aşa cum trebuie să fii în meseria asta? 

Să ai un discurs elevat ca un om care a învăţat un an de zile sau să laşi lucruile să se subânţelegă pentru că fineţea contează în teatru?

Să te duci îndrăcit explicând “teatrul e viaţa mea” sau să abordezi o atitudine de om conştient că e la vârsta în care explicaţiile patetice legate de “sfânta scândură” sunt inutile pentru a exprima ce e de fapt înăuntru (ca un copil care nu poate spune cât de mult îşi iubeşte mama). Să-ţi faci de acasă un discurs sau să alegi naturaleţea unui dialog? Să fii politicos şi să ridici ochii cu sfială sau doar politicos şi sigur pe tine? Să foloseşti un vocabular academic sau să vorbeşti din tine ca atunci cand eşti cu cineva cunoscut?

E greu. Greu de tot. Poate că răspunsul la toate întrebările de mai sus ar fi “să fii tu însuţi”. Nu! Greşit! A fi tu însuţi nu poate fi niciodată pe placul tuturor. Deci trebuie să te gândeşti la riscurile pe care ţi le asumi când pleci de acasă cu gândul “Sunt eu, cred în ceea ce fac, trebuie să se vadă asta”. Uneori se vede, alteori nu se vede. Uneori funcţionează simţul umorului, alteori nu. Uneori o lacrimă la sfârşit e un argument că miza ta e să intri la această facultate, la fel cum râsul poate fi luat ca demonstraţie de "have fun" la un examen unde nu se cuvine aşa ceva. Admis sau respins? Niciodată nu e sigur. Niciodată nu te aştepţi. Şi niciodată nu e nimeni vinovat. Nici tu, nici ei. Chiar nu! E pur şi simplu... şi trebuie să recunosc că e mai mult simplu decât ...pur. E greu. Greu de tot.

Comentarii

  1. baby o faci oricum f bine si fara ei :)...i trust in you..:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim4:54 p.m.

    Din pacate (sau poate nu), asa functioneaza si mai departe. Odata intrat in facultate, nu stii dc e mai bine sa fii tu insuti sau sa incerci sa observi ce se cere de la tine si sa te mulezi pe genul de comportament "asteptat" de ceilalti. Dc esti mai analitic si pui prea multe intrebari, o poti da in bara, pe principiul ca prea multe intrebari strica. Dc mergi cu turma, esti conformist si neoriginal. Odata iesit din facultate, mergi la castinguri si nu stii dc e de preferat sa fii tu insuti si sa risti sa nu iei niciunul, sau sa te mulezi pe cerintele castingului si sa treci schizofrenic de la saltimbanc la domn rasat, de la tipul simpatic la tractorist. Si tot asa. But that's the way it's always been.

    RăspundețiȘtergere
  3. am uitat de varianta foarte foarte bun! In care demonstrezi ca esti foarte bun. Inca nu stiu cum se face asta...pentru ca inca nu sunt foarte buna. Dar cred ca asta functioneaza...sper ca macar asta sa functioneze. p.s. A nu se intelege ca ma plang de situatie sau ca e o drama. e doar o sesizare si caut un raspuns. In rest ...chill!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim9:37 p.m.

    e naiva problematica. un artist talentat, de orice fel, nu are niciodata problema asta: sa fii tu insuti sau sa fii ce se cere, pentru ca un artist talentat cunoaste foarte bine ce si cum se cere fiindca isi permite sa treaca peste propria persoana, peste iluzia individualitatii sale si sa perceapa si sa priceapa in asa masura incat sa se pozitioneze cat mai aproape de autentic; prin asta castiga, de fapt, orice proba a talentului sau deoarece preconditia unei munci sustinute nu probeaza decat capacitatea de a rula aceleasi emotii ca si altii, nu si emotiile altora.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oameni buni, Leta ... N-am ce face si imi exprim si eu parerea.Tu inca nu esti o artista , nu esti un om de teatru , nu esti nimic in domeniul asta ... Calm dowmn si priveste realitatea din prisma calitatii tale prezente ... cea de absolventa de liceu care a vazut cateva piese si cateva filme si care a discutat cu vreo 2 3 oameni de specialitate.Nu grabi lucrurile si nu cauta solutii.Creativitatea este omorata de cunoastere...si normal ca pot fi contrazis...dar crede-ma in momentul in care stii cum sa te comporti stii ce sa faci si cum sa faci in toate situatiile din viata ta nu mai esti om esti robot ,esti un computer programat .... impulsurile creatoare care vin dintr-o sensibilitate asemanatoare cu cea a unui copil nu au cum sa se nasca in momentul in care tu nu mai esti om ci robot ... cineva zicea ca in Teatru este vorba despre cat esti tu dispus sa oferi celui care vine la teatru ... Cat esti dispusa sa oferi artei si oamenilor ? Radu ... de la Galati ;) :* si succes in continuare

    RăspundețiȘtergere
  6. Da nu am zis ca sunt o artista, Radu. Doamne fereste. Sunt exact ceea ce spui... o pustoaica ce a terminat un liceu si nu intelege niste criterii. Cu timpul le-am inteles. Chiar aseara am avut o revelatie si daca as fi avut-o mai devreme nu as mai fi scris articolul asta. E grea admiterea tocmai pentru ca suntem niste putzoi. Asta am si zis.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim4:17 p.m.

    Apreciez ce ai scris si iti doresc mult succes in continuare. Nu sunt de acord ca trebuie sa te ploconesti, sa te subestimezi si sa te consideri "putzoi" pentru ca nu ai intrat (acum sau cu alta ocazie) la UNATC. Si tocmai la UNATC!!! Nu stiu care ar fi fost sansele sa iesi gata artist dupa 3-4 ani de UNATC, sa fim seriosi.
    Artist te nasti, nu devii; pe parcursul vietii iti poti dezvolta si rafina talentul, dar intai de toate trebuie sa ai o zestre nativa si ceva noroc pentru ca potentialul tau sa fie recunoscut. Cine stie cu adevarat cate talente remarcabile se nasc in lume, dar nu au ocazia sa se remarce pentru ca unii considera ca nu fac "bine". Si uite cat de bolnava, saraca si urata este lumea in care traim!
    Unii pot incerca o viata intraga sa devina ceva ce nu le este imprimat in gene, dar degeaba. Din cate se observa dupa cum scrii si te exprimi si dupa interesul tau pentru teatru ai fost inzestrata cu aceasta inclinatie si ai arta in sange. Cu atat mai mult meriti respect pentru ca ai astfel de pasiune si-ti cunosti interesul si scopul, “pustoaica” fiind! Daca iti doresti atat de mult inseamna ca meriti sa ajungi sa profesezi in acest domeniu. Pacat ca altii se joaca pe nedrept cu timpul si destinele tinerilor, in loc sa sustina “pustanii” sa-si dezvolte capacitatile. Pana una-alta amicul nostru de la Galati le zice ca intr-un citat din Oscar Wilde: “vorbeste prea mult, dar nu are nimic de spus.”
    Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa facem teoria chibritului pe subiectul "a fi, sau a nu fi artist". Imi permit o obraznicie (intotdeauna cand spui adevarul esti obraznic!) care s-ar putea sa fie revelatoare penrtu plictisitii care nu au ce face si dau cu parerea doar pentru a evalua condescendent, de la distanta, persoane despre care nu au habar: daca aveai o PILA solida nu ar fi fost nevoie nici sa fii artist, nici sa ai macar niscaiva potential, nici sa gasesti raspunsurile corecte la atatea intrebari firesti ce framanta orice candidat, nici sa faci "bine". In lipsa ei ai sanse maxime sa nu faci niciodata “bine”.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim1:03 a.m.

    noi sa fim sanatoasa. la anul te va chema sigur cineva. dani bun ca nu stiu asta cu conturile

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim1:05 a.m.

    initial am scris tu sa fii sanatoasa, dupa care am vrut sa scriu noi sa fim sanatosi si vezi ce a iesit? e bine ca avem simtul umorului? nu, e bine, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. honey, you don`t need them for your dream. you can make it on your own ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eh....imi pare rau ca nu ai fost admisa...stiu cum e sa pici admiterea la UNATC de la prima proba :((si eu la randul meu am picat la actorie...dar mai ai timp sa intri...probabil ca cei din comisie au considerat ca suntem prea tinere,ca trebuie sa ne mai "coacem" putin pentru a face fata.Si daca iti doresti cu adevarat sa intri si sa le arati celorlalti ca esti buna in ceea ce faci ai incredere ca totul va fi bine...daca nu anul acesta,la anu`!...Mult noroc in continuare...poate te voi vedea la admiterea din 2010 (asta in cazul in care mai incerci...ceea ce iti recomand sa faci)...tish/a

    RăspundețiȘtergere
  12. trebuie sa fii tu insati si rolurile pe care le joci din ce ti ai ales in repertoriu. daca nu esti tu , n-ai nicio sansa. nu trebuie sa te prefaci cu nimic. e mai mutl de atat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Normal ca este o experienta negativa, deoarece vine din partea unui respins! Sunt curioasa ce ar scrie un admis! Chiar mi-as dori sa citesc admitere la unatc din experienta unui admis! Aici cu siguranta parerile se vor schimba radical!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da' o intrebare am si eu. Nu exista pe nicaieri o lista a candiatilor admisi la unatc in 2012?!!! N-am gasit pe nicaieri... poate nu ma pricep eu sa caut?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim3:52 p.m.

      a fost afisata pana pe la inceputul lui ianuarie 2013 la avizierul facultatii

      Ștergere
  15. momentn nu sunt afisate listele pe net. examenul la regie s a incheiat, iar lista cu cei admisi este la avizier. examenul la actorie se termina marti. la regie cred ca vom fi zece anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim4:17 p.m.

    din pacate la aceasta facultate se intra in proportie de 95% pe pile...restul pe talent
    nu veti gasi listele cu cei admisi-nu le-au afisat niciodata...iar siteul lor e de kko...aveam pretentii la ditamai facultatea , doar e UNATC ,ce naiba !!!

    RăspundețiȘtergere
  17. promitem pe viitor sa furnizam si listele cu cei admisi (asta daca va exista o cerere in acest sens). dar va rugam sa trimiteti un mail in avans pe teatruacum@yahoo.com pentru ca echipa noastra sa se ocupe de acest aspect. Daca vor exista minim 10 mail-uri cu acelasi mesaj, vom incerca sa rezolvam situatia. multumim, echipa teatru acum

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim8:53 p.m.

    Pot vorbi cu tine privat? Sunt atatea intrebari la care as vrea un raspuns si poate ma poti ajuta

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim3:06 p.m.

    copilul meu, proaspat licentiat, a facut parte din cei 5% fara pile. de-acum inainte vom vede, pentru ca loc au doar cei cu pile, loc in aceasta breasla. ceilalti ori abandoneaza lupta, ori se consacra peste 10-20 de ani! Doamne-ajuta ca cei buni sa fie in varful piramidei!

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim3:50 p.m.

    E trist cand pici la limita. Cum mi s-a intamplat anul trecut la regie de film si tv, dupa o pregatire, ce-i drept doar de 8 luni...insa cred in mine si in munca
    depusa anul acesta ca voi intra. As spune "Bafta tuturor!" insa admiterea asta este ca un razboi unde desi castigi prima lupta, o mai ai si pe a doua, cea finala. Asa ca voi spune: "Fie ca cei mai buni sa intre!". O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  21. Conteaza media de la bac ? Si in ce consta proba scrisa ?

    RăspundețiȘtergere
  22. In anul 2014 am vrut sa dau la montaj film. Am facut pregatire la UNATC tot anul 2013 -2014. In Aprilie 2014 - surpriza - au schimbat total tematica de concurs - cunostinte muzicale , recunoastere instrum muzicale , ritm etc. Asta pentru montaj film. Am renuntat la examen si m-am dus altundeva. Acum in 2015 am participat la un concurs pe montaj film la GUVERNUL ROMANIEI. La interviu ce sa vezi - AU CERUT CUNOSTINTE TEHNICE TEMEINICE . Bineinteles ca am luat interviul Au fost 60 candidati / loc. Incepand din iulie voi lucra 2 luni la Guvern. De ce cer la admitere porcarii si nu cunostiinte tehnice ? copii aia care intra si nu au habar de montaj film ce sanse au de angajare ?

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu nu înțeleg ceva?! Dc toată lumea zice ca probele la UNATC sunt așa de grele....oare chiar așa or fi....adica nu cred ca ditamai facultate accepta doar 5% talent și restul pile....mi se pare ceva absurd....as dori sa văd și eu probele care se dau sa văd cât de greu este. ...am văzut deja ceva dar cred ca nu sunt cele corespunzătoare. ..!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Pentru cine da la actorie, aveti grija la admitere (cand esti in examen ca se uita bine la voi profesorii si sa va gaseasca calitatiile si dupa aia vin dupa voi sa vi-o dea (feriti-va de profesorii de la teatru si studentii de acolo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole

monolog

Ar fi putut fi o zi perfect ă...  Cu scări rulante care funcţionează şi rozmarin agăţat la poartă;  cu oameni mai puţin grăbiţi şi căsuţe oferite moacă de primar. Dar nu a fost să fie. Ce să-i faci? Timpul ne limitează şi chiar dacă acea zi va veni cândva, sunt şanse ca nici măcar tu să nu o prinzi. Nu vreau să par pesimist, dar vezi şi tu...progresul ne omoară. Trebuie să trăim vieţile astea mici...  Acum să nu te gândeşti că nu sunt deschis la nou! Nici vorbă! Ba de fapt sunt chiar la curent cu tot ce se întâmplă. Aşa ar trebui să fii şi tu! Cum s-ar spune, să fii la curent cu tot ce mişcă. Dar mă rog, să lăsăm toate astea. Din alt motiv te-am chemat.  Vis-a-vis, la teatru, se repetă o piesă nouă. Mergi te rog la Marcel, la portar... Îl ştii doar! Nu? Aşa. Mergi la Marcel şi află cum se numeşte piesa şi când o să fie premiera.  Ne-am înţeles? Bun. Stai, nu pleca! După ce-ai aflat, te duci la casa de bilete şi întrebi căt costă două locuri în primul rând. Vezi, fii atent! Cu

dialog închipuit

Actorul : Trebuie să ne împăcăm!   Rolul : Nu, nu trebuie! Actorul : E adevărat că am stat departe o vară întreagă, dar gata! Acum sunt aici!   Rolul : Nici nu mă gândesc!   Actorul : Te rog... Vom aştepta împreună, pe un taburet, în culise la Bulandra şi când lumina e perfect rotundă, ieşim în faţă şi zâmbim. Ce spui?   Rolul : Spun că eşti un dobitoc! Trei luni de zile-ai fost plecat! Nici măcar o scrisoare, un gând! Te-ai distrat la mare şi-ai băut ca un porc!   Actorul : Nu-i adevărat. Am petrecut un sejur cu familia. La Covasna! Şi-n Sibiu la mama soacră! (Trebuia să o vizitez!) Auzi, nu fii ingrat!   Rolul : Aha! Tot eu sunt ăla mizerabil! Păi atunci n-ai decât să fii tu în situaţie şi gata! Nu-ţi trebuie nici un rol!   Actorul : N-am vrut să spun asta...   Rolul : Hai că mă faci să râd! Păi n-am vorbit cu Treplev cât-ai fost plecat?! Mi-a spus că nici măcar nu l-ai băgat în seamă stagiunea trecută!   Actorul : Nu-i adevărat! Ne-am certat de la po