Treceți la conținutul principal

de ce nimicuri îi e dat fericirii [lui Gogu] să atârne?¹

Intelectualii pot greşi precum ignoranţii. Diferenţa e că intelectualii văd jumătatea de la pământ în sus, iar ignoranţii de la pământ în jos. Le e imposibil să gândească la fel. E absurd să se întâlnească pe aceeaşi lungime de undă. Trăiesc într-o simbioză inumană, într-o interdependenţă animalică... Căci doar ce ar fi Sus-ul fără Jos? sau Jos-ul fără Sus?

– Ce ţi-e intelectualul fără ignorant?
Deci vezi tu, Gogule, de aceea cred ce cred despre Actor. Pentru că Actorul este ăla ignorant pe o scenă plină de lume... dar şi ăl intelectual, singur într-o sală de teatru. E paradoxul definit de propriile extreme, căci fără ele, nu ar exista. Şi de aia îl iubesc – pentru că în necunoştinţă de cauză [şi anume a lui... mă urmăreşti, Gogule?], nu m-aş fi născut cu certitudinea că voi muri. ‘Actor’ înseamnă ‘paradox’, însă ăştia de la Academia Română au uitat să menţioneze în DEX. [o didascalie]

Măi Gogule, să vezi ce am păţit în septembrie trecut. Iar mă aflam acolo, din nou aşteptând să îl văd. Din nou mă încercă serenitatea şi, totodată, nevoia de a mă elibera de ce simţeam pentru el. [La teatru, bre! La teatru... Iar el, monsher, era acel El... Stai să îţi spui...]. Şi să fi văzut: câte feţe în jurul meu, atâtea nevoi de a-l diseca pe el. Toţi porniţi să îl cucerească, toţi punând câte un pai la rugul pe care urmau să îl aprindă când ar fi fost să se ridice Cortina [de la teatru... mai eşti cu mine?].

Pe rând, fiecare îşi construia dependenţa de înaltul sălii, de candelabrul spânzurat deasupra, de scena intimidantă ce zăcea nepăsătoare în dureri de lemn, în faţa tuturor. Lasciv se pierdea în acorduri un violoncel; aiurea se descărca o voce frustrată de sexagenară; şi ridicolul treptelor acoperite de praf, sunetele din spatele cortinei – toate îmi provoacau teama de mulţime şi aglomeraţie… dar nu pentru mine, ci pentru el. [“ca la comedie”, cum ar fi zis Creangă... Ionică, bre... ăla din ABC dar, nu ăl care face figuraţie pe Lipscani]. Şi îmi ziceam în sinele meu: "il vor săgeta, îl vor blama, îl vor tăia în profunzime, îi vor mesteca celulele, după care le vor scuipa şi îl vor lăsa să tremure inconştient, lipsit de vlagă, plin de sete, transpirat, bolnav"… Însă el [culmea, măi Gogule, măi!] a fost fericit…

– Sunt fericit! Iar a fost sală plină, iar am dat tot ce crezi tu că nu pot de fiecare dată mai mult. Tu nu ştii? Nu ai fost acolo? Offf… nu înţelegi… Nu mă înţelegi!
Te identific cu absolutul meu. Eşti acel costum pe care am început să îl creez încă de când am luat creionul în mână şi i-am privit umbrele pe hârtie. Erai un gând nebun... tot ce o minte ridicolă putea imagina; şi a început a trasa prima culoare… după care a venit a doua… şi au tot urmat. Azi ţi-am adăugat a zecea nuanţă din a şaptezeci-şi-opta culoare; a fost ultima; pentru că azi te-am terminat; azi te-am privit întreg pentru prima dată… Erai complet!

După 24 de ani de gânduri, forme, disconcordanţe, autopersecuţii, ciude şi senzaţii de căldură, am reuşit să te ating. Şi ţi-am strâns [în sfârşit, Gogule!] degetele, pe care le-am chinuit din singura plastilină de sidef pe care o aveam în colecţie. Şi aveau căldura de care acest Pygmalion agonizat avea nevoie pentru a se odihni. Tu, creaţia mea sublimă, m-ai privit azi înapoi [fix azi... nu ieri, nu mâine] şi mi-ai reproşat, cu o voce răguşită [pentru că aşa ţi-am dorit-o, Gogule… nu a fost o greşeală], că nu te înţeleg... Ciudat, Galateea replicilor studiate, Mecca gândurilor mele! Deci, Gogule, care pe care [nu înţelege]?
_____
¹Gogu = actorul = paradoxul... Mă urmăreşti, Gogule?

Comentarii

  1. revin: va invit sa comentam conditia actorului, artistului in Romania si in lume la momentul actual!

    mihai soloviev

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ce doreşti să începem? (ai în vedere că articolele în principiu vorbesc despre condiţia actorului si/sau a regizorului de teatru - deci ar fi interesant să abordăm subiecte care nu au mai fost dezbătute până acum) Poate că în timp se vor alătura şi alţi curioşi.

    RăspundețiȘtergere
  3. as vrea sa intre in dialog aici, studenti la "arte", actori, regizori, jurnalisti din domeniul "arte" care au reusit si care nu au reusit.si ma intereseaza de ce oamenii spun ca domeniul "arte" are in interior in acest moment procent de 90%oameni fara caracter, oameni viciati, oameni care se mananca unii pe altii, lichele, parveniti, imorali, etc? in culisele unui teatru nu e ceea ce ar trebui sa fie?DE CE? arta e altceva decat ce e astazi!ce se intampla cu acest domeniu?arta nu inseamna prostitutie pe paine, nu inseamna sa ne imbatam si sa boram la propriu si la figurat unii peste altii? va rog sa ne spuneti voi cei care sunteti in teatre? de ce arta e pangarita in acest secol?

    domnilor si doamnelor astept sa luati cuvantul
    multumesc
    mihai soloviev

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim1:25 p.m.

    va rog trimiteti, cei care sunteti in masura,care administrati acest site, oamenilor care si-au alaturat site-urile, blog-urile etc., de acest site, mai ales celor din cultura, arta, sa intre in dialog!!!pe mine ma preocupa soarta acestui domeniu "arta" dar vad ca pe cei mai multi din zona nu-i preocupa decat soarta lor ca pe aproape toti romanii.
    mihai soloviev

    RăspundețiȘtergere
  5. Veronica Placintescu12:18 p.m.

    Haide sa vedem... Ce se intampla cu arta? O intrebare pe cat de puerila, pe atat de complicat de raspuns... E ca si cand m-ai intreba de ce au pasarile aripi...

    Bun, deci sa dezbatem. Incep printr-un exemplu: exista multe cuvinte pe care romanul de zi-cu-zi le foloseste in al sau vocabular, insa nu toate sunt corecte sau exista in semnatica mioritica. Cu toate acestea, Academia Romana considera ca un anumit termen folosit, chiar si gresit(!!),insa de catre o populatie majoritara, poate intra in DEX si alte dictionare autohtone... Si intrebarea fireasca:de ce?? de ce nu ne educam poporul? de ce il lasam cretinizat asa cum se prezinta... si ii spunem, la un moment dat, ca are dreptate, ca e un 'intelectual'?? Pai prin ce difera un astfel de individ de d'alde Elena Ceausescu, cea cu n grade si y doctorate (ambele necunoscute tinzand la infinit)?

    Ceea ce se intampla nu se reflecta doar in arta... nu se reflecta doar in cultura... se reflecta in toata imaginea de ansamblu, in intreaga civilizatie... care, sa fim seriosi si sa recnoastem, va ramane cretina. Au trecut cei 20 de ani proorociti de Brucan... Eu spun ca tot or sa mai treaca ceva serii de cate 20 pana sa isi mai puna si altii problema individului si masei de indivizi din Romania.

    Arta... pentru ca tot vrei sa vorbim de arta... nu te preocupa doar pe tine... Nu stiu cati ani ai sau cat de ridicat ti-e gradul de idealism, insa mai e mult pana sa iti dai seama ca trebuie sa mori pentru a face diferenta... Si partea interesanta este ca nu trebuie sa mori doar tu... avem nevoie de un deces in masa... Eventual s-ar mai ridica vreo statuie comemorativa prin Bucuresti si s-ar misca ceva..dar pentru un timp scurt (gen un secol... dar 100 de ani pentru tine poate parea mult, insa pentru istorie tinde la 0). Nu ai ce sa faci in arta... nu ai ce sa faci in cultura, decat sa incerci sa asimilezi cat mai mult din ce e calitativ, sa proscrii si sa discerni calitatea de non-claitate, ce este comercial si, totodata, artistic... insa vezi tu, noi ducem lipsa de oameni care sa stie astfel de lucruri, de 'multi, dar destepti'. Pentru ca tu, daca ai sti mai multe decat a te plange, ai da cu capul de peretele din est si de cel din vest, si te-ar auzi vecinii... Si tot asa... ca o pirmaida... Un soi de multi-level-education. Dar nu: majoritatea se plange... ca nu e bine, ca nu se face nimic... Da, asa e... nu se face... Si nu ne dam cu capul de pereti, pentru ca doare...iar pentru a vindeca un cucui, trebuie sa te dai cu pomada de la farmacie, insa e criza, bani nu sunt etc.
    Deci apar mai multi din astia plangaciosi si habarnisti. Si, ca sa revin la exemplul meu de la inceput: pentru ca exista un grup majoritar de astfel de indivizi (dema-Gogi... ca deh, Gogu e personajul meu si te tot legi de el), factorii de decizie au brevetat astfel de mentalitati ca fiind sanatoase. Deci (merg din concluzie in concluzie) la noi e normal sa te plangi, Mishule... uite asa ca tine... Insa spune-mi tu mie...cand a fost ultima data cand ai luat cartea unui tanar scriitor, i-ai vorbit apoi cu dumneavoastra si i-ai mai si recomandat-o prietenilor tai? Cand ai acordat o sansa unui tanar actor... pictor... sau dansator... sau ce vrei tu sa fie Pygmalion in treaba asta cu arta?

    Daca te-ai uita putin la acest text... si ai reusi sa ii intelegi substratul, ai vedea ca este vorba tocmai de cineva care intelege un actor, un actor din ala pe care d-alde tine il condamna... Ai fost macar o clipa Gogu (adica artistul/educatorul... ma urmaresti Mishule?) pentru cineva? Nu??? Ei.. atunci poate intelegi la ce ma refer...

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim3:10 p.m.

    din pacate dar si din fericire am sponsorizat evenimente culturale, am dormit cu capul pe scandura scenei, am stat ore intregi la usile guvernantilor ptr trei lei amarati in plus la cultura dar degeaba!!!!!!!!!!!!!!!!nu se vrea nimic de la prostul popor roman decat sa fie cat mai prost, din ce in ce mai prost, mai dobitoc, mai fara coloana vertebrala!!!!!!!!!!
    dar din pacate artistul ajuta din plin la acest proces de distrugere! artistul e slab, poate datorita "firii sale de artist" dar da-o-ncolo de fire parca prea e de tot c.....l!!!!!!!!eu nu cred ca daca esti artist trebuie sa accepti sa traiesti prost, si mai prost, foarte prost, minunat de prost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!si crede-ma ca noi toti traim superb de prost ptr ca acceptam mocirla din jur fara sa spunem pis!!!!!!!!!!!!!!nu mai vorbesc sa facem!!!!!!romanul nu face nimic!!!!!!!!!!!!!!!!!dar nimic!!!!!!!!!!!!!!!!suntem ciuma europei!!!!!!!!!!!!!!!o simpla piata de desfacere ptr deseuri radioactive veronica, asta suntem!se asteapta sa sucombam cat de curand!!!!!!!!!!!!!!!!ia cineva atitudine??????????si aveam si eu o dorinta, mica, de tot, artistii sa fie cu sange-n vene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ce spui? am pretentii mari, nu???????lasam exceptiile sa traiasca!!!!!!!!!!!!!!te astept la cotitura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    dar tu ai sange-n tine ptr o lupta de asa proportii sau te complaci ca toata lumea asta?????????????????!!!!!!!!!ca parca accepti cu seninatate soarta!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    mihai soloviev adica mishu cum spui tu

    RăspundețiȘtergere
  7. Veronica Placintescu8:17 p.m.

    Nu suntem aici ca sa provocam valuri... caci, fim cu totii sanatosi, ne-am tot inecat in ultimii 50 de ani...

    Traim intr-o tara care nu are bani pentru cultura... si Eminescu le scria parintilor, cerandu-le bani sa traiasca. Ce se intampla, se intampla la modul global si e trist dintotdeauna. Cultura nu a interesat pe nimeni atat de mult. Ne-a interesat forma fara fond a capitalismului, ne-a interesat agricultura si ne intereseaza stirile de la ora 5.

    Tu la care roman te referi ca nu face nimic? la ala care bate la porti, dar nu reuseste? Pentru ca unul din ala esti tu... si unul din ala am fost si eu... Dar a auzit careva de lupta vreunuia? Nu... asadar si prin urmare, nu se pune problema aluia care nu face, ci aluia care face si nu reuseste. Si abia atunci trebuie pusa problema: 'de ce?'

    Sunt prima care se ridica in picioare si spune ca artistii nu trebuie sa traiasca in dureri si mizerii, insa problema artistului nu e doar a lui... ci si a celor care se cred artisti si bat cu mana in piept doar pentru ca au o diploma (ma repet... DE CE o au?)... Suntem o natie care nu stie ce e ala artist, domnule. Nu vezi? toti suntem scriitori, toti jucam in telenovele... Nu mi se pare corect... Si mai e si problema 'poporului socialist roman'... pentru ca asta e... o masa majoritara de pirati, care asculta manele in Dacia 1300 si lucreaza pentru 3 parale la strung. Astora le trebuie arta? Aaaa... corect... si alte natii au din astia... insa alte natii pun pret pe inteligenta. La ei si capul teroristilor e mai cult decat restul. La noi...? proportia e taman inversa...

    Aaa... poate daca ne-am trage mustata de Hitler si am gaza prostia... Insa cat la suta din populatie ne-ar mai ramane? si care ar ma da la strung??

    Stii ce mi-a zis Johnny Raducanu? "Observ in jurul meu mai multi destepti decat prosti, desi de-a lungul istoriei s-au consemnat mai multi prosti decat destepti. Una din conditiile care te pun in situatia reala de a te declara destept, este sa nu te bagi in rahat. De aceea nu merg lucrurile acum in Romania, pentru ca cine este cu adevarat destept, nu se baga". - no comment!

    Si nu spune ca artistul e prea artist sa faca ceva... artistul daca se baga in chestia cu 'c' de care mentionai tu, deja devine politician. Nu e de datoria lui sa se planga pentru a-si face auzite problemele. Altii, care sunt platiti pentru asta, ar trebui sa o faca... Dar vezi tu... toata lumea e prea desteapta ca sa ia aminte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim9:55 p.m.

    sa provocam valuri? asta nu e exprimare de om care se implica in ceva, orice ar fi acel ceva!este o formula specifica romanului care fuge permanent de responsabilitati, sarcini, de greu, de atitudine, de lupta! nu, nu ai inteles nimic!!!!!!!!imi pare rau!!!!!!!!romania ar avea bani ptr cultura, ptr educatie, ptr sanatate insa banii sunt folositi ptr cu totul alte matrapazlacuri!ar fi bine sa ne intereseze agricultura cu adevarat ptr ca am putea ajunge bogati in scurt timp! dar din pacate noi suntem piata de desfacere ptr produsele cancerigene ale altor tari. si ar fi bine sa mai lucreze cineva si la strung dar din pacate toti avem doctoratul si nu mai mergem cum spui in dacii, nu, veronica , mergem in bentley, in lamborghini, etc, mai mare rasul!!!!!!!!!!

    nu, strainii nu sunt mai culti decat noi, strainii au strategii facute de romani destepti fugiti acolo ca aici nu se uita nimeni la ei, paradoxal, nu?????? hitler era mic copil pe langa cine face azi legile in lume! dar oamenii destepti nici nu trebuie sa se bage in de astea, trebuie sa fie ei bagati in seama, intrebati, ca poate stiu mai multe decat idiotul cu lamborghini care are si functie mare!!!!! apai sunt multi artisti politicieni, veronico, asa ca sa fii tu sigura ca aceia nu-i apara pe confrati ci doar muncesc la cresterea avutiei personale! si artistii nici nu se plang dar daca se plang, e degeaba, nu-i aude nimeni!!!!!! banuiesc ca esti destul de tanara dar si in cazul acesta ar trebui sa gandesti mai in esenta lucrurile. nu, esti departe de subiect!eu nu am diploma in arta, lucrez in domeniu si am ajutat multi artisti,chiar destul de multi!si stii, lumea nu e prea "desteapta" sa ia aminte lumea e indiferenta!indiferenta si ignoranta naste ceea ce traim noi!!apropos, ce masina ai?sau iti doresti?sau mergi pe jos?

    mihai soloviev

    RăspundețiȘtergere
  9. Polemica de cele mai multe ori e buna. Poate ca si in acest caz, "lupta" nascuta va avea o finalitate pozitiva, sau poate ca nu se va intampla nimic. Vreau doar sa fac o mica observatie. In Romania nu putem spune ca e vorba despre lipsa de interes, pentru ca de fapt nu problema asta primeaza. E bine daca reusim sa intelegem ca proportiile nu sunt echivalente. (Se cer foarte multe "produse" de diferite facturi, iar cultura este undeva la urma, dar asta nu inseamna ca nu sunt doritori, persoane interesate, etc, etc) Adevarata problema este calitatea. Acei oameni (poate chiar extrem de putini la numar) care incearca sau chiar fac ceva, se multumesc cu putin. Asta e problema si se traduce in lipsa de calitate. Proiectele care apar pe piata (si ma refer acum doar la film si teatru), sunt de slaba calitate, comerciale, etc in peste 90% dintre cazuri. In momentul in care proiectele lansate pe piata ar fi uau, nu numai ca ar creste stacheta, dar publicul ar fi multumit si numai cu 5 spectacole pe an sau 3 filme foarte bune. Poate chiar ar fi cererea mai mare. Noi avem (cu noroc) 40.000 de spectatori pe an la un film romanesc pestru ca este atat de "bun". S.a.m.d. Totul la noi se rezuma la calitatea care se pierde in favoarea banilor dupa care fug mai toti. Evident ca sunt multi factori externi, dar totul porneste pana la urma de la cei care practica. In momentul in care este prezentat ceva publicului apare insa si vina spectatorului care nu riposteaza in momentul in care observa ceva de slaba calitate. Dar asta e o problema situata pe un indepartat loc 2. Tradus altfel, ar fi asa : la noi se accepta orice (de aici problema de la care am pornit - lipsa de calitate). Deci Gogule, trebuie sa mori cu "acel" adevar intre gingii si cand ti se propune sa faci un r..at pentru 3000 de euro, sa ai taria sa spui nu. Pentru ca Gogule, tu daca simti ca nu se intampla nimic diferit (chiar daca tu faci asa "cum trebuie") incearca sa intelegi ca procesul va fi atat de lent incat se va simti (poate) in cateva decade. Trebuie doar sa nu renunti.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole

monolog

Ar fi putut fi o zi perfect ă...  Cu scări rulante care funcţionează şi rozmarin agăţat la poartă;  cu oameni mai puţin grăbiţi şi căsuţe oferite moacă de primar. Dar nu a fost să fie. Ce să-i faci? Timpul ne limitează şi chiar dacă acea zi va veni cândva, sunt şanse ca nici măcar tu să nu o prinzi. Nu vreau să par pesimist, dar vezi şi tu...progresul ne omoară. Trebuie să trăim vieţile astea mici...  Acum să nu te gândeşti că nu sunt deschis la nou! Nici vorbă! Ba de fapt sunt chiar la curent cu tot ce se întâmplă. Aşa ar trebui să fii şi tu! Cum s-ar spune, să fii la curent cu tot ce mişcă. Dar mă rog, să lăsăm toate astea. Din alt motiv te-am chemat.  Vis-a-vis, la teatru, se repetă o piesă nouă. Mergi te rog la Marcel, la portar... Îl ştii doar! Nu? Aşa. Mergi la Marcel şi află cum se numeşte piesa şi când o să fie premiera.  Ne-am înţeles? Bun. Stai, nu pleca! După ce-ai aflat, te duci la casa de bilete şi întrebi căt costă două locuri în primul rând. Vezi, fii atent! Cu

admiterea la unatc din experienţa unui respins

E greu. Greu de tot.  Nu din cauza probelor. Pentru ce înseamnă regia de teatru, admiterea asta e de fapt floare la ureche. Ai 17 piese de citit, unele de ştiut ca pe Tatăl nostru şi altele doar de avut habar. Ai trei probe: oral, scris, practic. Voi face referire doar la prima probă unde trebuie să prezinţi trei poveşti (după o poză, un anunţ şi pe baza unor date din textele din categoria “tatăl nostru”). Nimic mai simplu... E greu. Greu de tot, pentru că te arunci într-o luptă în care adversarii nu sunt nici mai buni, nici mai slabi. Un meci de fotbal, un război sau un joc de strategie îţi oferă tot timpul doi adversari în care unul e mai bun decât altul, între care concurenţa există iar victoria e stabilită după nişte criterii. Golurile sunt goluri, teritoriile sunt teritorii iar vieţile şi punctele rămase sunt dovada învingătorului. Aici nu e concurenţă. E o luptă în care de fapt nu se întâmplă nimic. Problema devine, deci, a ta. Întrebările frecvente înainte de a int

dialog închipuit

Actorul : Trebuie să ne împăcăm!   Rolul : Nu, nu trebuie! Actorul : E adevărat că am stat departe o vară întreagă, dar gata! Acum sunt aici!   Rolul : Nici nu mă gândesc!   Actorul : Te rog... Vom aştepta împreună, pe un taburet, în culise la Bulandra şi când lumina e perfect rotundă, ieşim în faţă şi zâmbim. Ce spui?   Rolul : Spun că eşti un dobitoc! Trei luni de zile-ai fost plecat! Nici măcar o scrisoare, un gând! Te-ai distrat la mare şi-ai băut ca un porc!   Actorul : Nu-i adevărat. Am petrecut un sejur cu familia. La Covasna! Şi-n Sibiu la mama soacră! (Trebuia să o vizitez!) Auzi, nu fii ingrat!   Rolul : Aha! Tot eu sunt ăla mizerabil! Păi atunci n-ai decât să fii tu în situaţie şi gata! Nu-ţi trebuie nici un rol!   Actorul : N-am vrut să spun asta...   Rolul : Hai că mă faci să râd! Păi n-am vorbit cu Treplev cât-ai fost plecat?! Mi-a spus că nici măcar nu l-ai băgat în seamă stagiunea trecută!   Actorul : Nu-i adevărat! Ne-am certat de la po